Vrouwen die fietsen

Yvonne haar nieuwe liefde.

 

Mijn naam is Yvonne en sinds mei dit jaar ben ik werkzaam als barista bij Spaak! Terwijl Martijn mijn nieuwe Kona fiets upgrade, geniet ik van een heerlijk kopje koffie en schrijf ik mijn eerste blog over hoe mijn liefde voor fietsen is ontstaan. 

Begin 2019 heb ik mij verdiept in het wielrennen. Zo enthousiast en impulsief als ik kan zijn, heb ik zonder ooit op een racefiets te hebben gezeten een splinternieuwe fiets gekocht. Overdag zat ik vol overgave op mijn fiets om sneller en fitter te worden en in de avond op de bank met het boek ‘’Vrouw en fiets’’ van Nynke de jong en Marijn de Vries om meer te leren over waar ik aan begonnen was. Echt een aanrader voor elke beginnende vrouwelijke wielrenner om te lezen. Een heerlijke vrouwvriendelijke uitleg over de technische termen in de wielerwereld en tips voor alle vrouwelijke ongemakken die je kunt ervaren op de fiets.

 

Waar ik in 2019 vocht tegen een depressie heeft het fietsen mij ontzettend geholpen. Op momenten dat ik niet lekker in mijn vel zat, stapte ik altijd op de fiets. Nu nog steeds! Ik geniet van de prachtige omgeving van het Groningse platteland of de Drentse bossen en ik kom altijd een stuk positiever thuis. Momenteel ben ik weer helemaal mijn oude vrolijke zelf!

 

Begin 2020 was ik ervan overtuigd dat dit één van mijn beste impulsieve acties ooit was. Het fietsen is voor mij de beste combinatie tussen inspanning en ontspanning. Naast sporten is het voor mij een sociale gelegenheid waarbij ik met gedreven wielrenners mijn prestaties probeer te verbeteren, maar halverwege altijd even ergens stop voor koffie met taart.

 

Toen ik zag dat het wielercafé van Groningen een vacature open had staan, zag ik dit als de uitgerekende kans om nog meer uit mijn nieuwe liefde te halen. Tot mijn grote blijdschap was ik aangenomen en besteed ik nu wekelijks nog meer tijd aan het kletsen over fietsen, heerlijke koffie en de mooie Spaakritten die elk weekend gefietst kunnen worden via Strava.

 

Het doet mij goed om te zien dat het aantal vrouwen in de wielrenwereld de laatste tijd enorm groeit. Fanatieke vrouwen, maar vooral veel vrouwen die het heerlijk vinden om onderweg te kunnen kletsen en te genieten van de omgeving. Ik ervaarde dat de Spaakritten in het weekend voor deze vrouwen net een tandje te hoog waren. Hoewel ik nog nooit eerder een tocht had georganiseerd, zag ik het belang van tochten waaraan deze vrouwen met plezier mee konden doen. Meteen heb ik aangegeven dat ik dit wilde organiseren. Een paar dagen van te voren heb ik bekeken waar de windrichting vandaan kwam. Ik besloot een route voor te bereiden die ik vaker gefietst heb en uit mijn hoofd wist. Dan kon dit onderweg in elk geval niet voor problemen zorgen. Voordat ik het wist was het 5 augustus en stonden er 20 vrouwen klaar om met mij de eerste Woman’s Wednesday van 2020 te gaan fietsen. 

 

Aan mij is gelukkig nooit te zien dat ik zenuwachtig ben, maar JOH! toen moest ik opeens de leiding nemen en een praatje houden over de regels van het rijden in een groep. Toff dat ik het vond!!

De positieve reacties achteraf deden me ontzettend goed! Ik vind het zo gaaf dat ik zo’n leuke avond kan organiseren voor de vrouwen die ook genieten van deze mooie sport. Tips zijn ook altijd welkom, zo kunnen we samen zorgen naar een nog beter verloop van de wekelijkse vrouwen fietstocht van Groningen!

 

Met veel plezier organiseer ik nu tijdens het fietsseizoen elke woensdag de Woman’s Wednesday. Waar we gemiddeld 27 km/u rijden, veel praten, lachen en afsluiten met een drankje. Laten we hopen dat dit anno 2021 weer kan en mag! Ik heb er elk geval weer heel veel zin in!! 

 

Voor alle vrouwen die willen beginnen met fietsen, maar twijfelen of dit wat voor hun is, ben ik altijd beschikbaar voor een praatje bij SPaak! 

 

Tot gauw! 

 

Yvonne